Štvrtok, 6. august, 2020 | Meniny má JozefinaKrížovkyKrížovky
MÉDIÁ

Združenie regulátorov ERGA prijalo v Bratislave vyhlásenie k dezinformáciám v médiách

Facebook, Google a Twitter počas volieb do Európskeho parlamentu neobstáli v monitoringu „lovcov hoaxov“ príliš dobre.

Zasadanie združenia európskych regulátorov ERGA v Bratislave, jún 2019.Zasadanie združenia európskych regulátorov ERGA v Bratislave, jún 2019. (Zdroj: RVR)

Bratislava – Ochrana demokracie pred dezinformáciami, ich šírením a negatívnym dopadom je jednou z aktuálnych celosvetových výziev v mediálnej oblasti.

Skupina európskych regulátorov v oblasti audiovizuálnych médií ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services) sa aktívne zapojená do boja proti dezinformáciám.

Táto téma bola jednou z kľúčových, ktorej sa venovali vrcholní predstavitelia združenia na zasadaní 20. – 21. júna v Bratislave. Informovala o ňom hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ivana Furjelová.

Monitorovanie eurovolieb

Počas volieb do Európskeho parlamentu ERGA vykonávala monitorovaciu činnosť zameranú na dezinformácie na platformách Facebook, Google a Twitter v 16 krajinách EÚ vrátane Slovenska.

Diskusia na plenárnom zasadnutí v Bratislave poukázala na viaceré limity v prístupe platforiem počas eurovolieb. Výsledkom bolo prijatie vyhlásenia ERGA, podľa ktorého platformy dosiahli určitý pokrok, ale zároveň pretrvávajú nedostatky.

Tým najväčším je podľa I. Furjelovej nedostatočný prístup k adekvátnym a podrobným údajom potrebným na komplexné monitorovanie.

Problém s politickou reklamou

„Výsledky takisto ukazujú problémy súvisiace so zložitým používateľským prístupom k archívom politickej reklamy, ktoré sa prevádzkovatelia platforiem zaviazali zriadiť, a prípady, kedy politická reklama nebola zreteľne označená,“ uviedla hovorkyňa RVR.

Výsledky činnosti sú aj v monitorovacej správe ERGA s prehľadom zistení prevažne z oblasti politickej reklamy a reklamy na spoločensky významné témy. Ich zdrojom sú národné regulačné orgány.

Nová smernica EÚ prináša do médií zmeny

ERGA je aktívna vo viacerých ďalších oblastiach, ako je napríklad téma rodovej rovnosti.

Podieľala sa aj na nedávno ukončenej revízii smernice o audiovizuálnych službách a jej následnej implementácii do národných legislatív, ktorá znamená reformu mediálneho práva vo všetkých krajinách EÚ.

Rok 2019 je pre ERGA kľúčovým obdobím, keďže uvedená smernica prináša do prostredia audiovizuálnych médií viacero zmien. Tie sa dotknú predovšetkým televíznych vysielateľov, poskytovateľov služieb na požiadanie (napr. Netflix, Voyo) a po prvýkrát aj platforiem pre zdieľanie videí (Youtube) a videoobsahu na sociálnych sieťach (Facebook).

V európskej smernici je obsiahnuté aj zásadné posilnenie pozície ERGA ako poradného orgánu Európskej komisie pre oblasť audiovizuálnych médií. Jednou z tém plenárneho zasadnutia preto bola aj reforma ERGA, aby sa v budúcnosti mohla ešte intenzívnejšie zapájať do riešenia výziev v mediálnej oblasti.

Združeniu ERGA predsedá šéf kancelárie RVR Kukliš

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu sa dlhodobo intenzívne venuje medzinárodnej činnosti a rozvíjaniu vzťahov najmä s partnerskými regulačnými orgánmi z celej Európy.

Jej úspechom toho bolo zvolenie riaditeľa Kancelárie RVR Ľuboša Kukliša v júli 2018 za predsedu ERGA.

Zasadnutie vrcholných predstaviteľov regulačných orgánov zo všetkých členských štátov EÚ sa na Slovensku konalo po prvýkrát.

Zahraničie

Vynaliezavosť násťročných. V rúškach, prezlečení za starých ľudí, si chodia kupovať alkohol

Na snímkach a videách sú mladí ľudia, ktorí sa natáčajú, alebo fotografujú a znázorňujú svoju premenu pred tým, než vyrazia na nákupy do supermarketu.

Alkohol zlepšuje náladu iba dočasne, po vytriezvení nasleduje úzkosť.
Zahraničie

Indický premiér Módí položil základný kameň hinduistického chrámu

Predmetnú lokalitu si už niekoľko desaťročí nárokujú hinduisti aj moslimovia. Indický najvyšší súd vlani prisúdil miesto hinduistom, čím sa ukončili siahodlhé justičné spory.

Vzhľad budúceho chrámu premietali aj v Dillí.
Zahraničie

VIDEO: Smrť Floyda z pohľadu polície. Unikli doteraz nezverejnené zábery udalosti, ktorá zapálila Ameriku

Ak je z novo uniknutého videa niečo zrejmé, potom že George Floyd od začiatku s políciou nespolupracoval.

George Floyd pri zatýkaní.
Kresťanstvo

Veriaci gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku majú Uspenský pôst

Je to dvojtýždňový pôst, počas ktorého sa veriaci pripravujú na najbližší mariánsky sviatok - Zosnutie (Uspenije) presvätej Bohorodičky, ktorý pripadá na 15. augusta.

Postenie nie je diéta, ale vzorec stravovania.