Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky
MÉDIÁ

Združenie regulátorov ERGA prijalo v Bratislave vyhlásenie k dezinformáciám v médiách

Facebook, Google a Twitter počas volieb do Európskeho parlamentu neobstáli v monitoringu „lovcov hoaxov“ príliš dobre.

Zasadanie združenia európskych regulátorov ERGA v Bratislave, jún 2019.Zasadanie združenia európskych regulátorov ERGA v Bratislave, jún 2019. (Zdroj: RVR)

Bratislava – Ochrana demokracie pred dezinformáciami, ich šírením a negatívnym dopadom je jednou z aktuálnych celosvetových výziev v mediálnej oblasti.

Skupina európskych regulátorov v oblasti audiovizuálnych médií ERGA (The European Regulators Group for Audiovisual Media Services) sa aktívne zapojená do boja proti dezinformáciám.

Táto téma bola jednou z kľúčových, ktorej sa venovali vrcholní predstavitelia združenia na zasadaní 20. – 21. júna v Bratislave. Informovala o ňom hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ivana Furjelová.

Monitorovanie eurovolieb

Počas volieb do Európskeho parlamentu ERGA vykonávala monitorovaciu činnosť zameranú na dezinformácie na platformách Facebook, Google a Twitter v 16 krajinách EÚ vrátane Slovenska.

Diskusia na plenárnom zasadnutí v Bratislave poukázala na viaceré limity v prístupe platforiem počas eurovolieb. Výsledkom bolo prijatie vyhlásenia ERGA, podľa ktorého platformy dosiahli určitý pokrok, ale zároveň pretrvávajú nedostatky.

Tým najväčším je podľa I. Furjelovej nedostatočný prístup k adekvátnym a podrobným údajom potrebným na komplexné monitorovanie.

Problém s politickou reklamou

„Výsledky takisto ukazujú problémy súvisiace so zložitým používateľským prístupom k archívom politickej reklamy, ktoré sa prevádzkovatelia platforiem zaviazali zriadiť, a prípady, kedy politická reklama nebola zreteľne označená,“ uviedla hovorkyňa RVR.

Výsledky činnosti sú aj v monitorovacej správe ERGA s prehľadom zistení prevažne z oblasti politickej reklamy a reklamy na spoločensky významné témy. Ich zdrojom sú národné regulačné orgány.

Nová smernica EÚ prináša do médií zmeny

ERGA je aktívna vo viacerých ďalších oblastiach, ako je napríklad téma rodovej rovnosti.

Podieľala sa aj na nedávno ukončenej revízii smernice o audiovizuálnych službách a jej následnej implementácii do národných legislatív, ktorá znamená reformu mediálneho práva vo všetkých krajinách EÚ.

Rok 2019 je pre ERGA kľúčovým obdobím, keďže uvedená smernica prináša do prostredia audiovizuálnych médií viacero zmien. Tie sa dotknú predovšetkým televíznych vysielateľov, poskytovateľov služieb na požiadanie (napr. Netflix, Voyo) a po prvýkrát aj platforiem pre zdieľanie videí (Youtube) a videoobsahu na sociálnych sieťach (Facebook).

V európskej smernici je obsiahnuté aj zásadné posilnenie pozície ERGA ako poradného orgánu Európskej komisie pre oblasť audiovizuálnych médií. Jednou z tém plenárneho zasadnutia preto bola aj reforma ERGA, aby sa v budúcnosti mohla ešte intenzívnejšie zapájať do riešenia výziev v mediálnej oblasti.

Združeniu ERGA predsedá šéf kancelárie RVR Kukliš

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu sa dlhodobo intenzívne venuje medzinárodnej činnosti a rozvíjaniu vzťahov najmä s partnerskými regulačnými orgánmi z celej Európy.

Jej úspechom toho bolo zvolenie riaditeľa Kancelárie RVR Ľuboša Kukliša v júli 2018 za predsedu ERGA.

Zasadnutie vrcholných predstaviteľov regulačných orgánov zo všetkých členských štátov EÚ sa na Slovensku konalo po prvýkrát.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a premiér Igor Matovič (OĽaNO).
Slovensko

Náš plán obnovy kladie dôraz na efektívnosť vo všetkých oblastiach, hovorí SaS

Koaličná strana SaS v piatok predstavila svoju verziu Plánu obnovy a odolnosti SR. Kladie dôraz na efektívnosť, a to vo všetkých oblastiach.

Minister hospodárstva Richard Sulík.
Kultúra

Kanadská filmová hviezda už nie je ženou. Prijala meno Elliot

Coming out hviezdy prinútil Netflix k zmene. V seriáli bude hrať aj naďalej postavu lesbickej ženy. Môže sa stať prvým hercom, ktorý bude nominovaný na Oscara v ženskej i mužskej kategórii.

Donedávna herečka Ellen Page, dnes herec Elliot Page.
Slovensko

Vo štvrtok pribudlo 3496 nakazených a 27 úmrtí

Z nich 2184 odhalili RT-PCR testy a 1312 antigénové. Vyšetrili takmer 40-tisíc ľudí. Podiel nakazených sa nemení, osciluje okolo 20 a 5 percent.