Piatok, 7. máj, 2021 | Meniny má MonikaKrížovkyKrížovky

Vyhlásenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka k parlamentným voľbám

Buďme hrdí na naše korene, z ktorých vyrastá mohutný strom nášho národného spoločenstva.

Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko.Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko. (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Drahé Slovenky, drahí Slováci, občania Slovenskej republiky,

Vec verejná – po latinsky Res publica, je služba národu, služba verejnému blahu. To je podstata zastupiteľskej demokracie, ktorú v našej slobodnej spoločnosti rozvíjame 30 rokov.

Právo voliť a právo byť volený je výsada, ktorú chráni Ústava nášho štátu. V sobotu 29. februára máme opäť právo slobodne vyjadriť svoj názor.

Využime naše ústavné právo a poďme voliť! Naša domovina po stáročia uchováva silný duchovný cyrilo-metodský odkaz. Tradície našich otcov žijú v každom z nás.

Z úcty k našim predkom a lásky k našim deťom musíme tento čarovný kúsok zeme chrániť. Je v našom národnom záujme, aby bola naša vlasť bezpečným a prosperujúcim domovom pre nás všetkých. Aby každý občan Slovenskej republiky cítil, že má rovnaké práva, ale aj rovnaké povinnosti. Aby sme podporovali rodinu, ako zväzok muža a ženy. Aby sme pomáhali, ctili si našich starých rodičov, ktorí Slovensko v ťažkých časoch budovali, ale aj bránili. Aby sme nezabúdali na našu mladú generáciu, ktorá ponesie štafetu nášho národného bytia v budúcnosti.

Sme na križovatke dejín. Nie je to po prvý raz, kedy nás osud vyzýva prejaviť odvahu a múdrosť.

V tomto období sa rozhoduje o charaktere nášho štátu. Rozhodujme sa prezieravo, na základe zdravého úsudku. Na výber máme niekoľko ciest. Správnou je však len tá, ktorá vedie k pokore a k poznaniu samých seba.

Tá, ktorá sa opiera o hodnoty, ktoré sú určené našimi predkami. Nezraďme ich. Počúvajme hlas nášho srdca a nášho svedomia. Rozlišujme tých, ktorí pre národ pracujú od tých, ktorí majú len prázdne sľuby. Nezapredajme náš ťažko vybojovaný národný štát.

Slúžme sami sebe, pracujme pre seba. Nebuďme otrokmi vo vlastnom štáte. My sme tu doma! Dokážme to aj v najbližších voľbách. Zachovajme Slovensko, aké ho poznáme my, a aké ho chceme, a to aj pre nasledujúce generácie!

V tom nám Pán Boh pomáhaj.

Zdravotníčka v ochrannom odeve stojí v testovacom centre na ochorenie COVID-19 v priestoroch výstaviska v nemeckom Erfurte 29. apríla 2021.

Nemeckí lekári sa po novom budú môcť rozhodnúť, kedy v rámci odporúčaného intervalu štyri až dvanásť týždňov medzi dávkami dajú druhú injekciu.

9 h
Pápež František.

František poukázal na to, ako súčasná pandémia zvýraznila „rozdrobenosť, zranenosť a znetvorenosť“ ľudskej rodiny. Odsúdil „agresívny“ nacionalizmus odmietajúci migrantov.

13 h
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

"Vieme, že Rusko časť svojich vojsk z hranice stiahlo, ale tiež vieme, že značná časť vojsk tam zostáva," uviedol minister zahraničných vecí USA.

14 h
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Michala Aláča za nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby.

Nahradí obvineného exriaditeľa Vladimíra Pčolinského.

18 h