PRAHA - Múka, ryža, cestoviny, konzervy. Sociálne siete pred niekoľkými dňami zaplavili fotografie prázdnych regálov v obchodoch s potravinami. Ľudia nielen v Českej republike a u nás si tvoria zásoby a skupujú trvanlivé potraviny pre obavy z následkov nákazy novým typom koronavírusu.
Server Lidovky.cz oslovil výživového poradcu s otázkou, ako sa vybaviť trvanlivými potravinami, ktoré dodajú telu všetko potrebné.
"Ak už si robíte zásoby, nakupujte potraviny chytro a tak, aby podporili imunitu. Neodporúčam skupovať cukrovinky, sladké nápoje a sladké mliečne výrobky, imunitu naozaj nepodporia," popísal serveru Lidovky.cz výživový poradca Martin Škába.
"Telo potrebuje pre svoje fungovanie najmä vodu, vlákninu, bielkoviny a mastné kyseliny, teda tuky. To sú pre organizmus nevyhnutné živiny," vysvetlil Škába.
Hoci sacharidy nie sú pre telo nevyhnutné, napriek tomu väčšina populácie nakupuje najmä tento druh potravín, a ešte v značne nevhodnej podobe, ako je pečivo, ryža a cestoviny.
"Keď dlhodobo budete jesť len sacharidy a nie tuky, bielkoviny ani vlákninu, telo veľmi ochudobňujete. Dovolím si povedať, že tým jeho imunitu a vitalitu skôr podkopávate," varoval výživový poradca.
Dostatok vlákniny
U trvanlivých potravín odporúča Škába zamerať sa na tie, ktoré obsahujú dostatok vlákniny. Konzerva síce vydrží dlhšie ako cibuľa, ale aj tú môžete mať doma pomerne dlhý čas.
"Vláknina slúži ako základná makroživina dôležitá pre zdravie nášho črevného prostredia. A v črevách je centrum nášho imunitného systému. Ak teda chcem posilniť imunitu, odporúčam zvýšiť spotrebu zeleniny, najlepšie ako prílohu ku každému jedlu," uviedol Škába.
A pokračuje: "V chladnejšom období je najvhodnejšie tepelne upravená zelenina či teplá zeleninová polievka. Pokojne aj rozmixovaná, krémová.
Ak teda zvažujete, čím sa zásobiť, odporúčam nakúpiť hlboko zmrazenú zeleninu. A tiež cibuľu, cesnak, brokolicu a kel. Stačí mať len mraznička. U dospelého človeka by som odporučil skonzumovať 900 g zeleniny denne."
Kyslá kapusta a cesnak
Expert na výživu radia poobzerať sa aj po kvasenej zelenine - kyslej kapuste, pickles, kimchi.
"Kvasená zelenina je základom pre zdravé črevné prostredie, teda aj imunitu. Hľadal by som výrobky bez konzervantov a pridaného cukru. Tiež je možné si zaobstarať hlboko zmrazené ovocie, ako sú čučoriedky či maliny," doplnil Škába.
Bielkoviny a tuky
Pre ľudský organizmus je najstráviteľnejšie biele mäso (kačica, morka a kuracie - najlepšie z domácich chovov), ryby, vajcia a kvalitné syry.
"Z rýb by som rozhodne nezabúdal na sardinky. Pokojne aj tie v konzerve a najlepšie vo vlastnej šťave. To je úplná superpotravina z oblasti konzerv. Bravčové vo vlastnej šťave a iné mäsové konzervy neodporúčam. Naopak čo odporučiť chcem, je kvalitný natívny srvátkový či hráškový proteínový prášok; pridáva sa do polievok, omáčok, nátierok, je to skvelá náhrada mäsa, rýb a vajec," povedal serveru Lidovky.cz výživový poradca.
Potraviny podporujúce imunitu
- zelenina
- orechy (nesolené)
- semienka
- mäsokostné a zeleninové vývary
- kvalitné bielkoviny (ryby, biele mäso, vajcia)
- kvalitné oleje - extra panenský repkový či olivový
- celozrnné ražné pečivo, bulgur, quinoa, pšeno, pohánka
- korenie (kurkuma, zázvor, medvedí cesnak, kardamon, oregano, ..)
- kvasená zelenina - kyslá kapusta, pickles, kimchi
A ako na tuky? Ak chcete mať istotu, že vaše telo v čase prípadnej karantény nestráda, je dobré si vyrobiť kvalitné maslo, najlepšie ghí, pretože vydrží oveľa dlhšie ako klasické maslo.
V dostatočnom množstve možno nakúpiť do zásob aj kvalitný extra panenský olivový olej s aciditou najlepšie pod 0,2, masť, orechy - najlepšie mandle, makadamové orechy, vlašské orechy - a semienka, či už ľanové, chia, či tekvicové.
"Orechy a semienka sú tiež bohatými zdrojmi vlákniny, teda ak na ne daný jedinec nemá alergiu či ďalšiu intoleranciu," vysvetlil Škába.
Vyrazte do prírody
Imunitu skvele podporí aj korenie ako kurkuma, zázvor, bazalka, koriander, oregano či medvedí cesnak.
Veľkou výhodou medvedieho cesnaku je to, že rastie vo voľnej prírode; v našich zemepisných šírkach od marca do polovice mája. Hľadajte na vlhkých tienistých miestach.
Ale pozor na konvalinky - ich trsy oválnych zašpicatených listov sú tým medveďom na prvý pohľad dosť podobné. Pri bližšom pohľade už sa pár rozdielov nájde (nehľadiac na kvet sú listy konvaliniek z rubu lesklé, medvedí cesnak jednoznačne matný), najspoľahlivejším vodítkom je ale typická štipľavá vôňa.
"Veľmi kvalitná potravina je kakao. Ide o bohatý zdroj horčíka, ktorý má priaznivý vplyv na nervosvalové napätie a v období stresu je veľmi dôležitý. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, teda látok chrániacich telo a podporujúcich vitalitu," zmienil odborník na výživu.
Čo patrí na tanier?
"V dnešnej dobe je aj v supermarketoch úžasný výber kvalitných, trvanlivých potravín z oblasti sacharidových príloh - quinoa, proso, pohánka, hráškové cestoviny, cestoviny z červenej šošovice, amarant, zmesi na kaše, fazuľa, hrach, šošovica. Niektoré supermarkety majú aj kvalitné celozrnné ražné kváskové pečivo, ktoré si môžem doma zamraziť. Tieto prílohy sú určite vhodné, ale je potrebné si uvedomiť, že by mali byť max. 1/4 taniera.
Zvyšok je zelenina, oleje a tuky a kvalitné bielkoviny (mäso, ryby, vajcia, kvalitné syr)," vysvetľuje na koniec Škába, ako sa o telo postarať, tak aby sme mu v prípadnej karanténe neublížili.
Martin Škába
Zdravým životným štýlom sa Martin Škába zaoberá od roku 2002. V minulosti si prešiel niekoľkoročným liečením, vyskúšal počas liečby rôzne techniky alternatívnej medicíny, detoxikačné praktiky až po špeciálne ozdravné programy. Dnes prednáša na trénerských a inštruktorských kurzoch, pôsobí v odborných poradniach, rieši výživu v vrcholovým športovcom, robí individuálne a skupinové konzultácie a šíri povedomie o prepojení západného a východného prístupu pre stravovanie. Od roku 2012 prednáša pre rôzne spoločnosti, zpracovává firemné workshopy a teambuildingy v oblastiach podpory pracovnej výkonnosti a eliminácie negatívnych dopadov sedavé práce.