Pondelok, 10. máj, 2021 | Meniny má ViktóriaKrížovkyKrížovky

Programové vyhlásenie vlády je dvakrát rozsiahlejšie než pri predchádzajúcich vládach, hovorí Matovič

Za vlajkovú loď programového vyhlásenia považuje premiér hmotnú zodpovednosť politikov.

Premiér Igor Matovič drží programové vyhlásenie vlády. Premiér Igor Matovič drží programové vyhlásenie vlády. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Programové vyhlásenie vlády je dvakrát rozsiahlejšie a obsahom kvalitnejšie ako programové vyhlásenia predchádzajúcich vlád.

Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády, na ktorom bolo schválené programové vyhlásenie, to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Za jedno z podstatných opatrení, ku ktorému sa ním zaväzujú, považuje zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, ktoré malo byť podľa neho ukotvené v legislatíve už 30 rokov.

Matovič ocenil, že v spolupráci s koaličnými partnermi dokázali pripraviť programové vyhlásenie vlády aj v zložitej situácii zapríčinenej koronavírusom.

„Urobili sme ďalší krok k tomu, aby sme naplnili sľuby, ktoré sme dali občanom pred voľbami. Patrí sa sľuby napĺňať aj napriek tomu, že je tu kríza. Programové vyhlásenie je veľmi obšírne a obsahuje stovky až tisícky konkrétnych prísľubov na ceste k lepšiemu Slovensku,“ povedal Matovič.

Podľa premiéra sa do programového vyhlásenia dostalo všetkých jedenásť bodov, ktoré si občania odhlasovali v internetovej výzve „Rozhodni to!“.

Členovia vlády uviedli, že programové vyhlásenie vznikalo za zložitej situácie a jeho tvorba trvala často aj do skorých ranných hodín.

„Cez deň sme riešili situáciu s koronavírusom, v noci sme diskutovali o programovom vyhlásení vlády. Výsledkom je dokument, za ktorý sa môžeme postaviť. Podarilo sa presadiť reformu justície, ktorú by ľudia mali počas nasledujúcich štyroch rokov pocítiť,“ povedala podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Podľa nej už vláda začala niektoré kroky programového vyhlásenia napĺňať napríklad v podobe očisty súdnej rady. V programovom vyhlásení vlády sa jej členovia zaviazali, že budú politiku vykonávať čestne, zodpovedne a ich rozhodnutia budú vykonávané v zmysle princípu hodnoty za peniaze.

Programové vyhlásenie obsahuje napríklad aj prísľub zrušiť zákon o dvojitom občianstve, podľa ktorého občan Slovenska, ktorý nadobudne aj iné štátne občianstvo, automaticky stráca občianstvo Slovenskej republiky.

Programové vyhlásenie vlády podpísali členovia na dnešnom rokovaní vlády, ktoré sa uskutočnilo o 9:00 v priestoroch úradu vlády.

Výťah. Najčastejšou poruchou je jeho preťaženie.

Po zaseknutí osôb vo výťahu v jednom z obytných domov na Legionárskej ulici došlo k úmrtiu maloletého dieťaťa a k ťažkým zraneniam ženy.

12 h
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Koaličná strana SaS viac nepodporí núdzový stav, na koaličnú radu predložila alternatívne riešenie. Odmieta tiež zvyšovanie daní, podobný návrh by vetovala.

17 h
Atmosféra v pléne počas rokovania 27. schôdze Národnej rady.

Výška platu jednotlivých sa líši podľa miesta trvalého pobytu aj podľa toho, či sú vo vedení parlamentu a výborov NR SR alebo nie.

19 h
Testovanie na koronavírus.

Spolu vyšetrili vyše 137-zisíc osôb. Podiel nakazených pri PCR testoch opäť klesol.

20 h