Mám za sebou tri týždne chudnutia a výsledok, ktorý sa dozviete na konci článku, je naozaj dobrý.
Po dobrom začiatku, keď išlo dole rýchlo dva a pol kila, ale v druhom týždni sa vyskytli drobné problémy – dodržiavanie diéty už malo svoje drobné trhlinky - som s obavami vyzeral týždeň tretí.
Najmä, keď nás v pondelok po kontrolnom vážení, ktoré nedopadlo práve najlepšie (od piatka mínus 0,4 kg) pozvali manželkini rodičia na slávnostný obed a nechceli prezradiť, čo chystajú.
Šťastnejšieho človeka ste už dlho nevideli. Radoval som sa viac ako žena, ktorá za sto eur vyhrala v lotérii miliónového Picassa, keď svokra priniesla tanier plný vyprážaných rezňov so zlatistým trojobalom, dokonalou farbou i štruktúrou.
Moje srdce potom plesalo ešte viac ako v deň, keď sme získali titul majstra sveta v hokeji, keď moja svokra servírovala k rezňom zemiakový šalát, lebo zemiakový šalát mojej svokry je lepší ako zemiakový šalát, ktorý robím ja, ba dokonca lepší, ako ho robí moja manželka.
No, čo vám budem vešať bulíky na nos, zjedol som ho dobrého pol kila a tri rezne k tomu, lebo som sa proste nevedel dojesť.
Toto iste nie je dobrý základ pre chudnutie a pán Bukovský musí oči prevracať, keď číta tieto riadky (moja manželka ho takto pozdravuje na diaľku), ale čo narobíte, keď máte na niečo vražednú chuť?
Najmä kvôli tomuto úletu som večer sprísnil diétu a dvakrát jedol iba zeleninu a ovocie.
Dnes som vám však mal najmä povedať, čo robím, keď dostanem chuť na sladké.
Keďže som však svoj priestor, ktorý mi venoval šéfredaktor Konzervatívneho webu, vyplytval na ódu na rezeň so zemiakovým šalátom, o náhradách za sladkosti sa porozprávame budúci týždeň.
Dnes sa ešte pochválim, že som si vyrábal pochutinu na večernú delenú stravu, a to pochutinu naozaj "diétnu" – zavárané mäsko. Nie hocijaké, ale krásne prerastanú krkovičku. Nebojte sa, recept na túto dobrotu nájdete v rámčeku.
Ako chudnem
Dátum/Hmotnosť/Rozdiel týždeň/celkovo
1.5. / 133,6 kg
8.5. / 131,1 kg/ - 2,5 kg / - 2,5 kg
15.5. / 129,4 kg/ -1,7 kg / -4,2 kg
22.5. / 127,7 kg/ -1,7 kg/ -5,9 kg
Piekol som ju pomaly tri hodiny, potom naložil do pohárov, dve hodiny sterilizoval a po obrátení, vychladnutí a znovu obrátení odložil do chladničky, kde čaká na priamy večerný konzum.
Jedna fľaštička (cca horčicová) sa už dočkala a za dva dni zmizla v mojom brušku.
S obavami som sa preto postavil v piatok ráno na váhu a zaradoval sa, keď som zbadal štvorčíslie 127,7 kg.
Za týždeň som schudol 1,7 kilograma a za tri týždne spolu už takmer 6 kíl.
Úžasné.
Zadarmo to však nie je.
Stále platí, že raňajkujem iba vločky s pomarančovou šťavou a večere delím.
A stále platí aj to, že nejem chlieb a sladkosti.
A stále platí, že každý deň sa hýbem. Alebo sa prechádzam rýchlou chôdzou minimálne hodinu, čo znamená že prejdem 5,6 kilometra, alebo steperujem, ale tento týždeň som už steperoval 23 minút.
Púšťam si k tomu hudbu zo zložky Best of Doctor, ktorý som si vytvoril na youtube a až po vytvorení som zistil, že som bol prihlásený ako moja manželka Andrea, takže ak by ste veľmi chceli, ktoré pesničky počúvam, aby sa vám ľahšie steperovalo, hľadajte ich podľa tejto nápovede.
Pri ktorejkoľvek pesničke začnete, nespravíte chybu. Nožičky sa vám budú vznášať nad zemou ľahučko ako nožičky primabaleríny Natálie Romanovny Makarovovej.
A potom vás možno prekvapí výsledok tak, ako šokoval mňa.
Ešte stále máte čas pridať sa ku mne.
Spolu to zvládneme.
O týždeň do čítania, priatelia chudnutia.
Zaváraná krkovička
Potrebujeme: Dve kilá krkovičky bez kosti, soľ, čierne korenie, rascu, cibuľu a cesnak.
Postup: Krkovičku nakrájame kusy takej veľkosti, aby sme ju vedeli prepchať cez otvory fliaš, v ktorých budeme zavárať.
Mäso osolíme, okoreníme, opečieme na masti alebo oleji, vyberieme, na tuku opečieme nakrájanú cibuľu a cesnak (množstvo podľa vašej chuti), zalejeme vodou alebo vývarom, vlejeme do pekáča, vložíme mäso a posypeme rascou.
Pečieme prikryté pomaly dve a pol hodiny pri teplote 150 stupňov. Potom mäso odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 stupňov, k mäsu pridáme ešte cesnak (podľa chuti) a zapečieme ešte pol hodiny.
Ak máme veľa šťavy, zredukujeme ju na panvici, ak nie, môžeme nakladať do fliaš. Na dve kilá krkovičky potrebujeme zhruba šesť horčicových fliaš.
Najprv dáme mäsko asi prst pod okraj a potom zalejeme šťavou tak, aby mäso bolo zakryté. Fľaše dôkladne zavrieme a sterilizujeme v pekáči vo vode pri 150 stupňoch asi dve hodiny. Vyberieme, fľaše otočíme a necháme vychladnúť. Znovu otočíme a uložíme na chladné miesto. Servírujeme studené alebo teplé. Dobrú chuť!