Piaty týždeň chudnutia nezačal vôbec dobre. Najprv sme si pripravili kuracie na hubách a sójovej smotane s úžasnými nokerlami, pretože ich milujem a miluje ich aj môj syn, takže je vždy rýchlo rozhodnuté, čo k tej chutnej omáčke s nezameniteľnou vôňou húb budeme servírovať.
Zobol som teda celý a plný tanier tejto dobroty a vzápätí na návšteve, ani čo by som týždeň nejedol, aj celú misu šopského šalátu, ktorý hostiteľka pripravila pre mňa a manželku, ale skonzumoval som ju iba ja.
To je mimochodom zvláštna choroba, ktorou trpím už dlho a ktorá mala zásadný vplyv na moju hmotnosť – keď vidím jedlo pred sebou, jem ho. Aj preto sú napríklad švédske stoly alebo oslavy mojou záhubou.
Vráťme sa však k víkendu. Vrcholom prejedania bolo, keď nás svokra zavolala na nedeľný obed. Už minule som písal, aký skvelý zemiakový šalát vie pripraviť a ďalšou jej zlatou bránou je dusená červená kapusta. Som dobrý kuchár, ale takú dobrú červenú kapustu neviem ukuchtiť ani náhodou. Na to treba mať talent.
No a teraz si zoberte, že k tomu je pečené mäsko, konkrétne kráľ diét krkovička – z bravčového moja najobľúbenejšia, teda som pri naberaní nešetril – a máte pripravenú pôdu na vážiaci sa prúser.
Koľko som sa ja nalopotil, nalopotil, aby som pondelkové pomesačné váženie – hlúpe a zbytočné, už to nezopakujem, ten stres mi zvýšil hladinu inak normálneho cholesterolu minimálne o desať percent – absolvoval so cťou.
Naštastie sa mi podarilo hmotnosť zdupať na piatkových 125,8, ale bolo to vo fous.
Napriek tejto skúsenosti som nový týždeň nezačal bohvieako diétne - vystresovaný z tvrdej lopoty som si za odmenu spravil fliačky s kapustou.
Vhodnejší čas k tomuto jedlu nenájdete – kapustička je teraz čerstvá, mladučká,
Ako chudnem
Dátum/Hmotnosť/Rozdiel týždeň/celkovo
1.5. / 133,6 kg
8.5. / 131,1 kg/ - 2,5 kg / - 2,5 kg
15.5. / 129,4 kg/ -1,7 kg / -4,2 kg
22.5. / 127,7 kg/ -1,7 kg/ -5,9 kg
29.5./125,8 kg/ - 1,9 kg/ - 7,8 kg
5.6. / 124,3 kg/ - 1,5 kg / - 9,3 kg
no proste dokonalá k príprave tohto môjho obľúbeného jedla.
A keďže som mal v hlave niekoľko dní fazuľový guláš, nedalo sa inak, v pondelok večer som namočil dva druhy fazule do vody a našiel na internete recept od Marcela Ihnačáka na, povedzme to jemne, diétny cassoulet.
On ten originálny francúzsky Cassoulet, čo som videl na TV Paprika, to by zabilo aj zdravého človeka, toľko tuku v jedle má asi iba vykrmovaná pečeň.
Ihnačákov recept však bol omnoho diétnejší, v princípe pracoval okrem fazule a koreňovej zeleniny iba s mäsom a klobásou, ale aj tak bol výsledok po mojich drobných úpravách vynikajúci a ja som si k tomu naservíroval namiesto bagetky ryžu, ktorú milujem. (Veď, popravde, povedzme si radšej, čo nemilujem, to sa vojde do pol riadku...)
V stredu a štvrtok preto nastali galeje. Iba ovocie a iba zelenina, taký bol plán. V stredu som však nevydržal a večer schlemstol aj sardinky, vo štvrtok som už bol prísnejší.
Okrem toho som tie dva dni zaviedol dvojfázový tréning – ráno rýchla chôdza, večer steperovanie – takže som v skryte duše veril, že hmotnosť pôjde dolu aspoň trochu.
Keby sa tak nestalo, tieto riadky by asi nevznikli.
Nebudem vás naťahovať, s trasúcimi sa nohami som ako nevoľník vystúpil na váhu a schádzal pyšne a hrdo ako kráľ.
Moja hmotnosť spadla pod 125 kíl – presnejšie vážim 124,3 kilograma, za piaty týždeň som schudol 1,5 kila.
Celkovo som za päť týždňov zhodil fantastických 9,3 kilogramu.
Pochvala pred nastúpenou jednotkou.
Bravó, len tak ďalej.
Spolu to dokážeme, nepokazme si to.
Otvorili sa hranice a ja som sľúbil, že na pivo do Brna pôjdem, až keď spadnem pod 120.
Toš, šaliny brnenské, už sa na vás teším!
Diétny Cassoulet
Potrebujeme: Pol kila krkovičky, 1 klobásu, 130 g bielej fazule, 130 g červenej fazule, cibuľu 100 g, koreňovú zeleninu 250 g, 200 g paradajkového pyré, dve deci bieleho vína, pol litra vývaru, 3 strúčiky cesnaku , 1 – 2 bobkové listy, čierne korenie, 5 guličiek nového korenia, 2 vetvičky tymiánu, olej alebo kačaciu masť, pol lyžičky červenej papriky, soľ.
Postup: V hrnci na tuku opražíme cibuľu, pridáme osolené a okorenené mäso, zatiahneme, posypeme červenou parpikou, chvíľočku opražíme, podlejeme vínom, keď sa zredukuje, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu a cesnak plus všetky dochucovadlá, pridáme pretlak, opražíme, zalejeme vývarom, pridáme fazuľu a dusíme hodinu až hodinu a pol, prihodíme nakrájanú kobásu a dusíme ešte pol hodiny. Na záver pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a dochutíme podľa potreby soľou.
Ak sa vám zdá, že názov diétny je mierne ironický, pozrite si originálny recpt. Výborný je tu. Nezľaknite sa, je to len pre silné povahy, ktoré majú radi mäso a tuk.