Mám za sebou dva mesiace chudnutia a môžem byť spokojný. Zatiaľ posledný deviaty týždeň začal výletom do Brna a nebol to výlet poznávací, ale relaxačný, čo v preklade znamená pivný.
Ak sme kedysi dávno chodievali na dobré pivo do Prahy, lebo v Košiciach stálo za socíku za prd, bolo teplé a často kyslé (česť výnimkám), dnes už nemusíme. Dobrých pivární je aj v metropole východu habadej a pribúdajú nové.
Cesty na západ sú už skôr nostalgiou a túžbou po nových pivných zážitkoch. A dnes už kvôli tomu nemusíte až do Prahy.
"Brno je zlatá loď" spieva Ivan Mládek a čo sa skvelého piva týka, je to veru pravda. (On síce spieva "za děvčaty z Brna choď", ale my šťastne ženatí zostaneme pri tom pive.)
Brno je ako Praha, len v koncentrovanej podobe centra a okolia. Nenachodíte sa toľko, neprekvapia vás divoké turistické ceny ako v Prahe a a pritom centrum je rovnako krásne a najmä na sever a severovýchod od neho je úžasná architektúra budov 19. a prvej polovice 20. storočia, ktorá robí mestá skutočnými mestami, žiadne dvojposchodové cimprlíky ako na felvidéku.
Aby som bol stručný, vedie tanková Plzeň pred Poutníkom a Starobrnom a keď budem konkrétny, a to ja som vždy, poradím vám pivné trasy a vy už si ich absolvujte deň či dva či tri podľa schopností a chuti.
Začnite vždy v Hostinci na Bláhovke, severozápadne od centra, mierne do kopca, ktorá je prvou (a to nielen obrazne) kultovou hospodou.
Do tej šiestej rezervačku zvyčajne nepotrebujete a okrem možno najlepšej tankovej Plzne v meste (subjektívne a veľmi tesné) tam pečú skvelé koleno.
Cestou "dole" máte tri cesty (jedna je najprv do kopca), dnes si povieme o tej strednej:
Po Gorkého ulici máte už po 50 metroch hospodu Zastávka, ak preferujete malé
Ako chudnem
Dátum/Hmotnosť/Rozdiel týždeň/celkovo
1.5. / 133,6 kg
8.5. / 131,1 kg/ - 2,5 kg / - 2,5 kg
15.5. / 129,4 kg/ -1,7 kg / -4,2 kg
22.5. / 127,7 kg/ -1,7 kg/ -5,9 kg
29.5./125,8 kg/ - 1,9 kg/ - 7,8 kg
5.6. / 124,3 kg/ - 1,5 kg / - 9,3 kg
12.6./ 123,1 kg/ -1,2 kg/ -10,5 kg
19.6./ 121,6 kg/-1,5 kg/ - 12 kg
26.6./ 119,9 kg/-1,7 kg/-13,7 kg
3.7. / 118,6 kg/ -1,3 kg/ -15 kg
pivovary.
Ak nie, pokračujte vyše tristo metrov a je tam hospoda Pivnice u Čápa, kde majú tiež skvelú tankovú Plzeň a širší výber jedál.
Potom vás čaká dlhšia prechádzka (necelý kilometer) do centra dole po Údolní, Solniční a Veselej ulici až do Plzeňskej pivnice Stopkova, kde majú tankové pivo a výbornú kuchyňu.
Touto krčmou zároveň prejdete na ulicu Českú a vrátite sa kúsok hore na Jakubskú, kde nájdete po pár metroch reštauráciu (aj hotel) Pegas s vlastnými pivami a tradičnými jedlami.
Ďalej po Jakubskej ste na Jakobyho námestí a tam sú hneď dve dobré krčmy – Jakobyho s Plzňou a Výčep na stojáka, ktorý je síce otvorený len niekoľko rokov, ale už si získal status kultovej krčmy.
Tam môžete ochutnať Chotěboř alebo Poupě, alebo niektorý zo špeciálov. Hoci sa stojí, je tam narváno a ľudia sedia vonku na námestí ako holúbky v Benátkach.
Sme v centre, tam už to bude hustejšie. Po Kozej ulici po pár metroch je Lokál u Caipla, štýlová moderná hospoda so skvelou tankovou Plzňou a po pár metroch sme už na hlavnom námestí so slávnou kašnou, z ktorej pijú iba Pražáci.
Hneď na čele stojí Zlatá loď s tankovým Starobrnom a tradičnou českou kuchyňou, po pár metroch ďalej je hospoda Štatl, kde si môžete dať napríklad Poličku, ak sa vám už Plzeň prepíja.
Viem, že už máte dosť, ale ešte nekončíme: Nesmieme totiž zabudnúť na ďalšiu z kultových krčiem, a to Pivnice u Poutníka, kam sa dostanete Středovou, Veselou a Dominikánskou ulicou a vchod je z Peroutkovej (alebo z Mečovej krížom cez OC Velký Špalíček). Poutník tam je naozaj skvelý.
Ještě nám zostáva pár minút do záverečnej. A lepší záver ako v Padowtzovi si predstaviť neviem. Skvelé jedlo a tanková Plzeň uzatvárajú prvú z troch pivných etáp.
Apropo, takmer všetky dnes spomínané plzeňské pivnice dostali odporúčanie aj od samotného plzeňského sládka.
Jo, aby som pri pekných spomienkach nezabudol na to váženie. Po návrate z Brna som mal o dve kilá (slovom dve) viac, a tak som od pondelka do piatka tvrdo zamakal.
Výsledok je rovnako skvelý ako „brněnská anabaze“.
118,6! Za dva mesiace a dva dni som teda schudol rovných 15 kíl.
Bravó!
Už teraz sa neviem dočkať dňa, keď pokorím ďalšiu hranicu, 110 kíl. Dúfam, že to stihnem, kým sa narodí Maruška.
Držte mi palce.
Zapekané zemiačiky mňam, mňam
Potrebujeme: 600 g zemiakov, 1 cibuľu, pol kelímka šľahačkovej smotany, veľkú hrsť nastrúhaného parmezánu, 1 strúčik cesnaku, čierne korenie, soľ.
Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pol mesiačiky. Na dostatočne veľkej panvici vhodnej aj do rúry orestujeme cibuľu do mäkka na olivovom oleji, pridáme zemiačiky, okoreníme, osolíme a pridáme pretlačený cesnak. Dáme piecť do rúry asi na 15 minút na 200 stupňov. Vyberieme, posypeme nastrúhaným parmezánom a zalejeme šľahačkovou smotanou. Zapečieme ďalších 15 až 20 minút podľa potreby. Servírujeme samostatne s kefírom alebo ako prílohu ku grilovaným mäsám.
Dobrú chuť!