Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky
KRESŤANSTVO

Biskupská konferencia zaujala oficiálne stanovisko v otázke práv LGBT komunity

"Cirkev nemôže súhlasiť s rozširovaním definície manželstva a rodiny, uznávaním partnerstiev medzi osobami rovnakého pohlavia a zrovnávaním práv a privilégií."

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Poľská biskupská konferencia v piatok zverejnila stanovisko k otázkam LGBT komunity.

Duchovní zdôrazňujú, že "povinnosť rešpektovať ľudí spojených s komunitou neznamená nekriticky prijímať ich názory".

Dokument, ktorý vydala spomenutá konferencia, má 27 strán a skladá sa zo štyroch kapitol - "mužské a ženské pohlavie v kresťanskej vízii človeka", "LGBT komunita v demokratickej spoločnosti", "LGBT osoby v katolíckej cirkvi" a "cirkev, LGBT a postoj k sexuálnej výchove detí a mládeže".

Podľa predstaviteľov biskupskej konferencie práce na stanovisku trvali rok.

"Cirkev nemôže súhlasiť s rozširovaním definície manželstva a rodiny, zrovnávaním práv a privilégií u heterosexuálnych a homosexuálnych zväzkov, uznávaním partnerstiev medzi osobami rovnakého pohlavia, reguláciou majetkovej situácie, výživného a dedičstva, ako aj s umožnením, aby si takéto monosexuálne zväzky mohli adoptovať deti a udeľovať ľuďom od 16 rokov právo určiť si pohlavie," uvádza sa v dokumente, ktorého úryvky odcitoval web Wirtualna Polska.

Poľská biskupská konferencia zdôraznila, že spoločenstvo je otvorené dialógu.

Duchovní však upozorňujú na výzvy, ktorým LGBT komunita čelí, a pôvod vidia v sexuálnej revolúcii a sprievodných kultúrnych a morálnych zmenách.

"Odmietnutie tradičnej morálky viedlo k hlbokým zmenám v chápaní ľudskej sexuality. Osobitným vyjadrením týchto zmien je rodová ideológia a postoje charakteristické pre LGBT," píše sa ďalej v spomenutom stanovisku.

Otázka práv LGBT ľudí sa v Poľsku preniesla aj do kampane pred nedávnymi prezidentskými voľbami.

Začiatkom augusta polícia vo Varšave zatkla a obvinila troch ľudí, ktorí na sochy Ježiša Krista, Mikuláša Kopernika a Varšavskej morskej panny vyvesili dúhové vlajky a navliekli aj ružové rúška s anarchistickým symbolom.

V dolnokubínskej nemocnici očkujú takmer každý deň.

Určená je osobám od 18 rokov. Plnú zaočkovanosť získa zaočkovaný už za 14 dní po aplikácii.

Eduard Heger a Ursula von der Leyen.

EK vydala kladné posúdenie plánu obnovy za 6,3 miliardy eur. To má charakter odporúčania pre Radu EÚ, ktorá bude plány finálne schvaľovať.

SITA 15 h
Demonštrácia pred štadiónom Camp Nou za nezávislé Katalánsko pred El Clásicom Barcelona - Real Madrid.

Deviatim separatistickým lídrom súdy vymerali dlhoročné tresty za činy súvisiace s referendom o nezávislosti Katalánska, ktoré sa konalo v roku 2017 napriek zákazu zo strany centrálnej vlády.

SITA 16 h
Stalingrad bol dejiskom jednej z kľúčových bitiek druhej svetovej vojny.

Príslušníci sovietskej rozviedky od júna 1940 do júna 1941 celkove viac ako 420-krát upozorňovali vedenie krajiny na zvyšovanie vojenskej hrozby zo strany Nemecka, avšak v Moskve tieto hlásenia nevyvolali náležitú pozornosť,